donderdag 1 oktober 2015

Gateway to Space

Eindelijk tijd gevonden om de reizende tentoonstelling Gateway to Space – The Exhibition te gaan bezoeken. Deze expo loopt al sedert 18 juli in paleis 2 van Brussels Expo op de Heizel, dezelfde locatie waar we vorig jaar de Titanic-expo en in 2011 de Toetanchamon-tentoonstelling zijn gaan bezoeken.

Gateway to Space – The Exhibition

Aan het begin van de tentoonstelling krijg je een impressie van hoe het is om als ISS-astronaut door de Cupola naar de Aarde te kijken. De Cupola kun je beschouwen als het observatiedek van het internationale ruimtestation.

Daarna komt een overzicht van de geschiedenis van de ruimtevaart. Van Jules Vernes’ De la terre à la lune (met enkele frappante overeenkomsten met de latere Apollovluchten naar de maan) over raketpioniers Konstantin Tsiolkovski en Wernher von Braun tot de Mercury-astronauten, dieren in de ruimte, de maanlandingen, de Space Shuttle en het International Space Station.

De tentoonstelling omvat meer dan honderd voorwerpen uit de collectie van het US Space and Rocket Center in Huntsville waaronder ruimtepakken, modellen van raketten en ruimtevaartuigen, een stuk maansteen, foto’s, video’s, en nog veel meer. Je kunt er door de Destiny-module van het ISS lopen of een blik werpen in de cockpit van de Space Shuttle of in een van de modules van het Russische ruimtestation Mir. In die laatste is het niet denkbeeldig dat je wat misselijk wordt, want de module ligt onder een hoek je raakt er al snel wat gedesoriënteerd. Geen wonder dat astronauten ruimteziek worden.

Inderdaad: deze tentoonstelling bestaat niet alleen maar uit NASA-materiaal. Er wordt ook de nodige aandacht besteed aan Russische ruimtevaartuigen. Modellen van Space Shuttle en Boeran staan broedelijk naast elkaar. (Mensen die niet beter weten, denken wellicht dat het twee Amerikaanse Shuttles zijn, vrees ik.)

Er is geen audiogids bij deze tentoonstelling en dat is toch wel een beetje een gemis. Er staan wel bordjes met beschrijvingen. Er is een bioscoopzaaltje ingericht met een korte film, waarin we ook op de tentoonstelling verwelkomd worden door maanastronaut Charles Duke, die in juli de tentoonstelling mocht openen. Duke is de jongste van de 12 maanwandelaars. In april 1972 reed hij met een maanauto, waarvan een replica op de tentoonstelling te zien is, rond over de Descartes Highlands op de maan.

Aan het einde van de tentoonstelling kom je in Spacecamp, een ruimte waar je op verschillende manieren kunt ervaren wat astronauten moeten doorstaan. In de Multi Axis Trainer – een stoel gemonteerd binnen drie concentrische ringen die onafhankelijk van elkaar kunnen draaien – ga je overkop en verder ook nog alle kanten uit, niet aan te raden meteen na de lunch. In een vluchtsimulator moet je de Space Shuttle veilig aan de grond zien te zetten – niet makkelijk, want bij het landen kun je de motoren niet gebruiken – of je kunt ervaren hoe je in gewichtloze toestand werkzaamheden moet verrichten in het ISS.

Je kunt je ook nog laten fotograferen in een ruimtepak of met de kosmos op de achtergrond, ruimtesouvenirs kopen in de Space Shop of een drankje bestellen aan de Space Bar.

Hoewel Gateway to Space een mooie tentoonstelling is die beslist de moeite loont, vond ik dit toch iets minder spectaculair dan A Human Adventure, de NASA-tentoonstelling die ik begin vorig jaar in Utrecht ben gaan bekijken (en die ook al geopend werd in aanwezigheid van Charlie Duke). Ik besef uiteraard dat ik natuurlijk een beetje verwend ben na mijn bezoeken aan het Kennedy Space Center en het National Air and Space Museum in 2013 en A Human Adventure in 2014, dus als je belangstelling hebt voor ruimtevaart, dan zul je het hier beslist naar je zin hebben. De tentoonstelling loopt nog tot 8 november. Een selectie ervan vind je hieronder of op Google Photos.

expo-space.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten