donderdag 15 oktober 2015

Back to the Future

Over een kleine week is het zo ver: dan is het Back to the Future day!

Het controlepaneel van de tijdmachine uit Back to the Future

Back to the Future is een succesvolle sciencefictiontrilogie uit de gouden jaren tachtig, die vandaag de dag nog op een grote schare toegewijde fans kan rekenen. Dankzij Back to the Future maakte het grote publiek in 1985 kennis met de eigenaardigheden die het reizen in de tijd – mocht zoiets überhaupt mogelijk zijn – met zich kan meebrengen. Doorgewinterde sciencefictionfans weten natuurlijk al langer dat reizen naar het verleden tot vreemde paradoxen kan leiden. De bekendste daarvan is de zogenaamde grootvaderparadox, waarbij de tijdreiziger, gewild of ongewild, in het verleden de vroegtijdige dood van zijn grootvader veroorzaakt, waardoor zijn vader en dus ook hijzelf nooit geboren wordt. Waar komt de tijdreiziger dan vandaan?

Affiche Back to the Future Part IIIn Back to the Future gaat het er allemaal wat luchtiger aan toe, maar je wordt wel aan het denken gezet over waar het beïnvloeden van gebeurtenissen in het verleden en voorkennis van de toekomst allemaal toe kunnen leiden. Het geeft vaak aanleiding tot grappige situaties, want BTTF – zo korten we de filmtitel gemakshalve af – is geen hard SF maar een SF-avonturenkomedie, met een karikatuur van een gekke uitvinder en een tijdmachine die een omgebouwde DeLorean DMC-12 is (een futuristisch uitziende auto met vleugeldeuren).

In de films reizen hoofdpersonages Marty McFly (Michael J. Fox) en doctor Emmett Brown (Christopher Lloyd) heen en weer tussen verleden (1885, 1955), heden (1985) en toekomst (2015). Het leuke is nu, dat de toekomst uit BTTF ondertussen aangebroken is.

De toekomst die de filmmakers in 1989 – het jaar waarin Back to the Future Part II uitkwam – voor ogen hadden, lijkt niet echt op het 2015 van vandaag. De mode is gelukkig wat minder lachwekkend. Maar toch zaten ze er op een aantal punten niet zo ver naast. Zo is videochatten tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld geworden, en zelfs hoverboards en Sneakers met zelfsluitende veters zijn vandaag de dag een feit (hoewel de kans dat je ze tegenkomt voorlopig nog bijzonder klein is)! Maar nog steeds geen vliegende auto’s of robots die de hond uitlaten en ook geen 19e holografische Jaws-film.

Back to the Future day: 21 oktober 2015De fans tellen vol ongeduld af tot 21 oktober. Dan is het eindelijk zover: dat is de dag waarop Marty en Doc met hun tijdmachine in hun toekomst (ons heden) aankomen. Heel wat bioscopen overal ter wereld zetten de trilogie voor de gelegenheid terug op het programma. Bij ons organiseert Kinepolis een Back to the Future Night, waarop de eerste twee films na elkaar vertoond worden. Wil je de volledige trilogie zien, dan kun je daarvoor terecht op het Film Fest Gent. Of je kunt natuurlijk ook gezellig thuis op de bank je eigen BTTF-marathon organiseren en de films op dvd, blu-ray of via Netflix bekijken. En daarvoor hoef je zelfs niet te wachten tot 21 oktober!

Een aantal bedrijven spelen aardig op deze speciale BTTF-datum in: zo heeft Toyota pas een nieuwe commercial gemaakt waarin de twee hoofdacteurs, Michael J. Fox en Christopher Lloyd, met elkaar bespreken welke voorspellingen uit de film ondertussen werkelijkheid geworden zijn!

Eerder deze maand verscheen op het YouTube-kanaal van Universal Pictures de trailer voor Jaws 19 (de zoveelste Jaws-sequel die volgens BTTF Part II op 21 oktober 2015 in de zalen zou spelen)...

kinepolis.be
www.backtothefuture.com
www.filmfestival.be
www.october212015.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten