dinsdag 21 april 2015

Nooit meer typen

Afgelopen zondag werd in boekhandel Limerick in Gent Nooit meer typen voorgesteld, een prachtig fotoboek over de verzameling oude schrijfmachines van Willem Frederik Hermans (1921-1995), een van Nederlands bekendste schrijvers.

Nooit meer typenAls wedstrijdtypisten en schrijfmachineliefhebbers waren we uiteraard op dit evenement aanwezig. Na toespraken van uitgeefster Tania Van de Vondel van uitgeverij Luster en Gert Brouns van boekhandel Limerick werd het eerste exemplaar officieel overhandigd aan Ruprecht Hermans (zoon van).

De locatie voor deze boekvoorstelling is niet toevallig: boekhandel Limerick is sedert zowat anderhalf jaar immers de trotse eigenaar van de Hermans-collectie. De schrijfmachines belandden uiteindelijk in Gent nadat het Tilburgse museum waar de verzameling oorspronkelijk stond, de deuren moest sluiten omdat ze geen subsidies meer kregen. Maar dat verhaal kon je eerder al op deze blog lezen.

In meer dan 100 foto’s werd een selectie van 38 van de mooiste exemplaren uit de rijke verzameling magistraal in beeld gebracht door kunstfotograaf Philippe Debeerst. Behalve de foto’s bevat het boek ook bijdragen van Hermanskenners Peter Terrin en Christophe Vekeman en schrijfmachinekenner Dirk van Weelden. De foto’s worden vergezeld door informatie en anekdotes, citaten uit interviews en facsimile’s van door W.F. Hermans getypte pagina’s.

Ben je ook een schrijfmachineliefhebber of Hermans-fan, dan mag dit pareltje van een fotoboek natuurlijk niet in je boekenkast ontbreken. Wij hebben ons exemplaar alvast op de boekvoorstelling laten signeren.

De titel van het boek is een verwijzing naar Hermans’ bekende roman Nooit meer slapen (waarvan Gert een door Hermans gesigneerd exemplaar heeft liggen) en tegelijkertijd een allusie op de vergane glorie: de schrijfmachines hebben hun rol in de geschiedenis vervuld, en er zal nooit meer op getypt worden. Daarbij laten we gemakshalve even buiten beschouwing dat in Boekhandel Limerick altijd wel een paar machines staan waarop bezoekers een paar zinnen kunnen schrijven.

Aanstaande zondag, op 26 april, staat de schrijfmachinecollectie van W.F. Hermans opnieuw in de belangstelling. Dan is het erfgoeddag, en de verzameling maakt immers deel uit van zowel het literaire als het industriële erfgoed. Voor de gelegenheid is boekhandel Limerick (in de Koningin Elisabethlaan 142 in Gent, vlakbij het Sint-Pietersstation) komende zondag de hele dag open. Ook op andere dagen is de collectie daar voor alle belangstellenden gratis te bezichtigen.

Over het nieuwe boek werd al uitgebreid verslag gedaan in de pers. Hieronder vind je twee video’s: de eerste is een reportage van de regionale televisiezender AVS en een tweede is het programma De wereld draait door van NPO 1 (Nederland), waar Brouns en Vekeman op 20 april te gast waren.

20150417-NIEUWS-08 from AVS on Vimeo.

www.erfgoeddag.be
www.lusterweb.com

vrijdag 10 april 2015

Dutch Comic Con

Op de laatste zondag van maart, een dag die je gerust als een gure herfstdag kunt omschrijven, ben ik in Utrecht naar de eerste editie van Dutch Comic Con geweest. Ik ben er niet speciaal voor naar Nederland gereden, maar ik was dat weekend toevallig toch in de buurt (voor het Nederlands Kampioenschap Computertypen). Dus ik dacht: waarom niet? ‘Comic Con’ is natuurlijk een begrip in de States en van dat succes wilden de organisatoren van Dutch Comic Con via de naamkeuze ongetwijfeld een graantje meepikken.

Dutch Comic ConDe Utrechtse stationsbuurt is nog steeds een bouwwerf. Dat was ook al zo bij mijn eerdere bezoek aan deze stad, in januari vorig jaar, toen ik hier de NASA-tentoonstelling A Human Adventure ben komen bezoeken. De werken hier kaderen in het project CU2030, waarbij het hele stationsgebied, inclusief het overdekte winkelcentrum Hoog Catharijne, vernieuwd wordt. Omwille van de wegenwerken raak ik er wat moeilijk bij, maar uiteindelijk kan ik de auto toch kwijt op parking P3 van de Jaarbeurs. Ik moet bij hal 8 zijn, weet ik.

Dutch Comic Con is een nieuwe conventie/beurs voor alles wat te maken heeft met comics, fantasy, sci-fi en dergelijke. Een beetje te vergelijken met FACTS en Antwerp Convention, twee Belgische evenementen die ieder jaar op mijn kalender staan. Uiteraard verwacht ik hier ook veel verklede cosplayers te zien.

Op deze eerste editie van Dutch Comic Con zijn enkele internationale gasten uitgenodigd: een aantal acteurs en actrices uit genre-series en -films, en uiteraard een heleboel comic-artiesten. Van de tekenaars ken ik er geen enkele – dat is niet mijn expertise – maar bij de acteurs heb ik op de website al enkele bekende namen zien staan, zoals Julian Glover (Grand Maester Pycelle uit Game of Thrones), Costas Mandylor (detective Mark Hoffman in de Saw-films), Giancarlo Esposito (Gustavo Fring in Breaking Bad) en Joseph Gatt (Science Officer 0718 in Star Trek Into Darkness). Ook Ernie Hudson (Winston Zeddemore in Ghostbusters) stond aanvankelijk op de gastenlijst, maar hij moest afzeggen. Een aantal van hen (Glover, Mandylor, Hudson) heb ik al op eerdere conventies ontmoet.

Enkele acteurs geven een Q&A, maar ik heb alleen dat van Joseph Gatt bijgewoond. In de handtekeningensessies en photoshoots ben ik niet echt geïnteresseerd, maar ik breng wel behoorlijk wat tijd door bij de stands van de dealers, die massa’s leuke koopwaar aan de man proberen te brengen. Het is hier een paradijs voor liefhebbers en verzamelaars van comics, stripverhalen, films en series op dvd of blu-ray, action figures, boeken, T-shirts, modelbouwruimtescheepjes en ander leuk speelgoed. Ik laat me niet verleiden; ik kom hier vandaag voornamelijk om te kijken. Ik heb thuis nog een hele stapel ongelezen boeken liggen, en die stapel moet eerst wat slinken vooraleer ik nieuw leesvoer insla.

Er zijn ook enkele speciale auto’s te zien: twee versies van de Batmobile, de zwarte auto van Batman (de 1966-versie en de 1989-versie), de DeLorean uit Back to the Future en de Ecto-1 uit Ghostbusters.

DeLorean op Dutch Comic Con

De rit terug naar België, via de A27, verloopt niet zonder hindernissen. Ik voel dat er een stevige wind staat – met rukwinden van 90 kilometer per uur, hoorde ik later op het weerbericht – en moet het stuur stevig vasthouden. Onderweg regent het bijna de hele tijd, en wanneer het niet regent, hebben we last van opspattend water wanneer andere auto’s ons voorbij rijden of wanneer we een vrachtwagen inhalen.

Vóór de Merwedebrug zitten we eventjes een eindje in de file. Miche zit al de hele weg op haar ongemak en vraagt zich een paar keer luidop af of het noodweer nog de hele verdere rit zal aanhouden. Eenmaal in België wordt het er niet beter op. Op de Antwerpse ring regent het hevig, en voorbij Antwerpen wordt het nog erger. De striemende regenvlagen zorgen ervoor dat we nauwelijks nog een hand voor ogen zien, en in Sint-Niklaas besluit ik om even van de snelweg af te rijden en te wachten tot het ergste over is.

Na een klein kwartiertje lijkt het ergste voorbij en zetten we de rit verder. Van dan af klaart het weer op, regent het nog amper, en kunnen we de laatste etappe van de rit vlotjes afleggen. We zijn blij wanneer de auto weer veilig voor onze deur geparkeerd staat.

www.dutchcomiccon.nl