zondag 28 februari 2010

Cats

cats In april 1987, bijna 23 jaar geleden dus, maakten Miche en ik voor het eerst kennis met Cats, de bekende musical van Andrew Lloyd Webber. In de Duitstalige versie van het Weense Theater an der Wien, weliswaar. We waren er meteen helemaal weg van, net als onze internationale reisgenoten van toen.

Gisteren hebben we de musical opnieuw gezien. Deze keer heel wat dichter bij huis: in het nieuwe Cultuurhuis De Leest in Izegem. Geen schouwburg, geen wereldvermaarde solisten of professionele muzikanten, maar een amateurvoorstelling door het jeugdkoor en -ensemble Bosmolens uit Izegem, versterkt door de Koninklijke Harmonie Leo XIII. We hadden dan ook geen al te hoge verwachtingen, maar dat bleek grotendeels onterecht. Hier en daar hebben ze wel een paar kleine steekjes laten vallen, maar over het algemeen heeft het talent van de jeugdige musici ons bijzonder aangenaam verrast.

Bosmolens is dan ook niet de eerste de beste muziekvereniging. In het verleden bewezen ze al meermaals hun kunnen, en bovendien mag niet iedereen zomaar een musical als Cats opvoeren. Jeugdkoor en -ensemble Bosmolens is de eerste amateurvereniging in de Benelux die de rechten verwierf en de toelating kreeg van Andrew Lloyd Webbers The Really Useful Group om Cats te brengen. En dat hebben ze op voortreffelijke wijze gedaan.

Al van bij het openingsnummer dwaalden onze gedachten onvermijdelijk weer naar Wenen, zoveel jaar terug, toen we voor het eerst een voorstelling van Cats mochten bijwonen. Annelies beleefde gisteren haar allereerste Cats-ervaring, en ze was dolenthousiast. We hadden haar in de voorbije dagen alvast ter voorbereiding een aantal keer naar onze (Duitstalige) cd laten luisteren.

Er zijn nog voorstellingen op 28 februari (vanavond dus), 6 en 7 maart, maar aan tickets geraken zal niet meevallen, want de zaal is telkens uitverkocht.

www.deleest.be
www.jeugdkoorbosmolens.be

cats_eyes

woensdag 10 februari 2010

Nieuwe pc

fujitsu-p7935 Mijn nieuwe pc is eindelijk gearriveerd. Ik heb er wel even op moeten wachten. Sedert mijn vorige toestel er zo’n half jaar geleden de brui aan gaf, heb ik me beholpen met de oude computer van mijn vader. Die deed het nog prima, maar was alleen een beetje traag. In ieder geval totaal ongeschikt om er video’s mee te monteren of om er een virtuele machine op te draaien, en dat zijn enkele van de dingen die ik met m’n nieuwe pc wel van plan ben.

Sedert vorige week heb ik ’m in huis: een spiksplinternieuwe gitzwarte Fujitsu Esprimo P7935, met een Intel Core 2 Quad Q8300-processor en maar liefst 6 GB intern geheugen. Dat moet voorlopig wel even volstaan.

Uitgerust met een Pinacle Studio Movieboard om analoge videobronnen te kunnen aansluiten (want ik heb hier nog een hoop Hi8- en VHS-tapes liggen die ik wil digitaliseren) en een blu-ray-lezer zodat ik ook op de computer van mijn beginnende collectie blu-ray-films kan genieten. Het dvd-station heb ik alvast ingesteld op regio 1 en het blu-ray-station op regio 2, zodat ik probleemloos en zonder geknoei naar hartenlust zowel mijn Europese als mijn Amerikaanse dvd’s kan bekijken.

De interne harde schijf van 500 GB moet ruimschoots volstaan, zeker als je weet dat ik voor het bewaren van mijn data voornamelijk gebruik maak van externe harde schijven.

De 64-bits-versie van Windows 7 Pro is voorgeïnstalleerd, maar ik ben van plan om naast Windows ook erg veel gebruik te maken van Linux. Ik heb Kubuntu 9.10 ondertussen al geïnstalleerd in een virtuele machine (met VirtualBox). Dat heeft het voordeel dat ik dan naar hartenlust tussen Windows en Linux kan schakelen zonder de computer te moeten heropstarten.

Ik moet nog een hoop nieuwe dingen uitproberen en nog heel wat software installeren, dus ik ben er nog wel eventjes mee zoet…