dinsdag 29 december 2009

Avatar

avatar-poster De nieuwe James Cameron is gearriveerd! En we zullen het geweten hebben. De man die in 1997 alle records brak met Titanic, zorgt ook nu weer voor volle zalen met Avatar. Letterlijk, want gisteravond was zaal 4 van Kinepolis in Brugge alvast compleet volgeboekt voor de 3D-versie. Gelukkig had ik, zoals gewoonlijk, mijn zitje op voorhand online gereserveerd.

Avatar is sci-fi, actie, avontuur, sprookje en fantasy in één. En het moet gezegd: de visual effects zijn verbluffend. Er zijn kosten noch moeite gespaard en er is baanbrekend werk verricht. De combinatie van echte acteurs en actrices met erg realistisch ogende digitale animatie is over het algemeen bijzonder geslaagd, hoewel ik toch vond dat de fauna van Pandora, de planeet waar het verhaal zich afspeelt, er niet altijd even geloofwaardig uitzag.

Over de plot zijn de kritieken minder lovend. Het verhaal is ietwat voorspelbaar, en vertoont onmiskenbare gelijkenissen met andere gekende scenario’s. ‘Pocahontas with blue people’, zoals ik ergens las. En er zijn ook duidelijke parallellen met Battle for Terra, een animatiefilm die eerder dit jaar uitkwam maar bij mijn weten niet tot in de Belgische bioscoopzalen geraakt is.

Maar hoe dan ook, dit heeft mij niet belet om intens van het meer dan twee en een half uur durende spektakel te genieten, 3D-brilletje op de neus. De beelden zijn vaak betoverend mooi, de soundtrack – van James Horner – is een pareltje, en enkele van mijn favoriete acteurs en actrices zitten in deze film: Sam Worthington, die we nog kennen uit Terminator: Salvation, Zoë Saldana (in Avatar quasi onherkenbaar), die dit jaar te zien was als Uhura in de nieuwe Star Trek, Michelle Rodriguez (Ana Lucia uit Lost), en natuurlijk Sigorney Weaver, voornamelijk gekend uit de Alien-quadrilogie.

Ook de website heeft erg veel moois in petto, vergeet dus niet om daar eens een kijkje te nemen.

www.avatarmovie.com

zaterdag 26 december 2009

Horizon 8300

horizon8300

Ik heb van tweede kerstdag gebruikgemaakt om de tentoonstelling ‘Horizon 8300’ te bezoeken. De riante badstad aan de Belgische oostkust, waar ik mijn jeugd heb doorgebracht en waar ik nog steeds graag terugkom, heeft grootse bouwplannen. In deze tentoonstelling worden ze aan de hand van maquettes, plannen en digitale simulaties aan het grote publiek voorgesteld.

Sommige projecten zijn erg gedurfd en controversieel, zoals de nieuwe plannen voor het casino, resultaat van een internationale architectuurwedstrijd in 2005, met aanpassing van de plannen in 2009. De meningen hierover zijn ongetwijfeld erg verdeeld.

Naast de nieuwe La Réserve, nu al in aanbouw, zijn er nog plannen voor nieuwe woonkernen, een nieuw ‘zwevend’ ziekenhuis, een futuristisch ogende nieuwe stationsomgeving voor Heist, een tweede golfinfrastructuur, vernieuwde pleinen, eilanden voor de kust, kunstwerken (o.a. van Panamarenko), en nog meer tot de verbeelding sprekende projecten.

Nog tot 10 januari in het Cultuurcentrum in Knokke-Heist.

horizon8300.knokkeheist.be
issuu.com/knokkeheist