vrijdag 24 juli 2009

Caudalia in concert

’t Is zomer, we zijn met vakantie, en daar hoort natuurlijk niet alleen rust en ontspanning maar ook een streepje cultuur bij. We maakten dus dankbaar van de gelegenheid gebruik om op onze vakantiebestemming een optreden van Caudalia mee te maken. Caudalia is een Frans kwartet bestaande uit een cello en drie koperblazers: twee hoorns en een dwarsfluit.

Het gezelschap, twee dames en twee heren, bracht een gevarieerd programma met werken van Punto, Mozart, Telemann, Bach, Schubert en Gerschwin, aangevuld met drie Argentijnse tango’s en het populaire Italiaanse lied Bella Ciao.

De transcripties van de muziekstukken die oorspronkelijk natuurlijk allemaal voor een groter orkest of voor zangstem met begeleiding geschreven waren, klonken stuk voor stuk erg geslaagd. Vooral het Ave Maria van Schubert, waarbij de blokfluit en een van de hoorns elkaar afwisselden voor de hoofdmelodie, was bijzonder genietbaar.

Dat bewijst nog maar eens dat de beste dingen in het leven gratis zijn, want – jawel – dit zomerse avondconcert was gratis toegankelijk, met aan het eind een vrijblijvende collecte waarbij iedereen naar eigen vermogen en appreciatie een duit in het mandje kon doen.

De staande ovatie aan het slot wist de muzikanten te overhalen tot een extra nummertje, dat met de nodige humor werd gebracht.

Als ik goed ingelicht ben, is er vanavond op dezelfde locatie een pianoconcert. Yes, life can be good.

woensdag 15 juli 2009

40 jaar maanlanding

Op 21 juli iets na middernacht (in Amerika is het dan nog steeds 20 juli) zal het 40 jaar geleden zijn dat de eerste mensen op de maan liepen. En die verjaardag laat de NASA natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Een digitaal bijgewerkte versie van enkele videoclips met sleutelmomenten van die eerste landing wordt morgen uitgebracht.

En op 21 juli worden ook de audio-opnames van de maanmissie integraal gestreamd op hetzelfde uur als 40 jaar geleden, zodat je het hele gebeuren als het ware in real time zult kunnen herbeleven. Ook op www.wechoosethemoon.org kun je de vlucht van Apollo XI opnieuw meemaken. Momenteel zie je er de aftelklok. Je kunt er ook de beroemde toespraak van Kennedy herbekijken.

Op Twitter zul je de communicatie kunnen volgen tussen Houston Control en de maanlander.

Tja, dát waren nog eens spannende tijden…

twitter.com/ap11_eagle
twitter.com/ap11_spacecraft
twitter.com/ap11_capcom
www.nasa.gov/externalflash/apollo11_radio
www.wechoosethemoon.org

zaterdag 11 juli 2009

Torchwood: Children Of Earth

De voorbije week hebben we iedere dag naar een aflevering van Torchwood kunnen kijken op BBC 1. Torchwood is een spin-off van Doctor Who, de langst lopende sciencefictionserie ooit. Na twee gewone seizoenen koos de BBC deze keer voor een miniserie van vijf afleveringen, die allemaal in dezelfde week werden uitgezonden. De serie kon op heel wat bijval van de fans rekenen, en ik prijs me uiteraard gelukkig dat we hier in België naar de BBC kunnen kijken.

Onze vrienden aan de andere kant van de grote plas moeten nog even geduld oefenen. De vele Doctor Who/Torchwood-fans in de Verenigde Staten kunnen vanaf 20 juli terecht op BBC America, waar de miniserie eveneens op vijf achtereenvolgende avonden uitgezonden wordt.

Ik zat iedere avond aan de buis gekluisterd. Het werd iedere dag spannender, met gisteravond dan uiteindelijk de ontknoping. Ik heb de miniserie erg geapprecieerd, maar vind het natuurlijk wel jammer dat we het dit jaar met slechts vijf afleveringen van Torchwood moeten stellen.

Dankzij de goede kijkcijfers is het nu zo goed als zeker dat de BBC groen licht geeft voor een vierde seizoen. In afwachting kunnen we dit jaar nog kijken naar een Doctor Who-special met David Tennant en volgend jaar naar een nieuwe reeks Doctor Who-afleveringen, met Matt Smith als de nieuwe Doctor. Benieuwd of dat wat wordt...

www.bbc.co.uk/torchwood
www.bbcamerica.com/content/262